L’allioli de codony és un producte típic de la cuina del Pallars. Aprofita el cultiu del codony, una de les poques fruites ben adaptades a les temperatures fredes de muntanya, propi de la tardor. La major part de la collita s’utilitza per elaborar el codonyat i el que en resta es fa servir per aquest allioli.
Els ingredients per fer l’allioli són codonys, peres d’hivern (si pot ser de Cardós),1 cabeça d’alls (al gust), oli d’oliva i sal
Es tracta d’un producte molt nutritiu i calòric, de gust dolcenc i lleugerament picant, i amb més capacitat de conservació que l’all i oli normal. Es converteix en un producte de rebost, molt adequat per tota mena de plats, tant d’acompanyament per a carns i peixos.
I qué bones són unes torrades ben sucades amb allioli de codony!
Envasat en pots de vidre, al bany maria es conserva molt bé.
Al carrer Major de Sort se’n pot comprar, i si es vol provar s’ha d’anar als restaurants Casa Kiko de Llessui, Casa Joana de Bressui o a l’Hotel Pessets, per exemple.