Fins principis del segle XX, a l’altar major de l’església parroquial d’Enviny lluïa un interessant retaule gòtic executat el 1490 pel pintor Pere Espallargues, un dels mestres més actius a les terres de Lleida i la Franja a finals del segle XV. Malauradament, cap al 1909 el retaule fou venut i avui es conserva dispers entre la Hispanic Society of America de Nova York (cos superior), i el Philadelphia Museum of Art.

El retaule major de l’església d’Enviny és un d’aquells casos que millor il·lustra sobre l’èxode i dispersió del patrimoni artístic pirinenc abans de la Guerra Civil. En aquest sentit, el primer terç del segle XX és un període que es caracteritza per una frenètica activitat al Pirineu d’antiquaris i col·leccionistes. El resultat d’aquest procés és per tots conegut, i suposà que moltes de les parròquies pirinenques es veiessin privades de tota una sèrie d’obres d’art que els hi conferien personalitat pròpia.

L’any 2009, s’inaugurà la reproducció íntegra del retaule realitzada amb la tècnica del Papelgel, de patent catalana, pionera al món.

Visites

El retaule i l’audiovisual interpretatiu es poden gaudir mitjançant visita lliure, durant el mes d’agost, de 9 a 20 h. L’audiovisual s’activa amb 2 monedes d’1€.

Durant la resta de l’any es poden concertar visites a la demanda al tel. 628341635 (Josep).

Contacte

628341635

Responsive Menu
Add more content here...
Turisme Ajuntament de Sort
Skip to content